Pszczoły, w tym pszczoła miodna
i wiele gatunków dziko żyjących, w większości regionów
geograficznych świata są największą i ekonomicznie
najważniejszą grupą zapylaczy.
Kiedy zobaczysz przelatującą
pszczołę, wspomnij, że produkcja żywności w znacznym stopniu
zależy od naturalnego procesu zapylania roślin przez owady - czyli
od najważniejszej funkcji jaką odgrywają w przyrodzie pszczoły i
inne owady przenoszące pyłki kwiatowe.
Gdyby stało się tak, że owady
zapylające, w tym pszczoły, nie brałyby już udziału w procesie
zapylania, w przypadku ponad 30% wszystkich upraw, dostarczających
żywność musielibyśmy znaleźć inne sposoby zapylania.
W przeciwnym wypadku plony byłyby
znacznie niższe, a spadek wydajności objąłby nawet 75% wszystkich
uprawianych roślin.
Absencja lub znaczne zmniejszenie
liczebności owadów zapylających miałby bez wątpienia bardzo
niekorzystny wpływ na dostępność najbardziej wartościowych i
istotnych dla naszego odżywiania produktów, takich jak owoce i
warzywa, ale także na wiele rośliny stanowiące pasze
wykorzystywane w produkcji mięsa oraz produktów mlecznych.
Najbardziej ucierpiałaby produkcja jabłek, pomidorów, truskawek i
migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz