środa, 4 września 2013

Zmniejsza się populacja pszczół.

Pszczoły, w tym pszczoła miodna i wiele gatunków dziko żyjących, w większości regionów geograficznych świata są największą i ekonomicznie najważniejszą grupą zapylaczy.

Kiedy zobaczysz przelatującą pszczołę, wspomnij, że produkcja żywności w znacznym stopniu zależy od naturalnego procesu zapylania roślin przez owady - czyli od najważniejszej funkcji jaką odgrywają w przyrodzie pszczoły i inne owady przenoszące pyłki kwiatowe.

Gdyby stało się tak, że owady zapylające, w tym pszczoły, nie brałyby już udziału w procesie zapylania, w przypadku ponad 30% wszystkich upraw, dostarczających żywność musielibyśmy znaleźć inne sposoby zapylania.
W przeciwnym wypadku plony byłyby znacznie niższe, a spadek wydajności objąłby nawet 75% wszystkich uprawianych roślin.

Absencja lub znaczne zmniejszenie liczebności owadów zapylających miałby bez wątpienia bardzo niekorzystny wpływ na dostępność najbardziej wartościowych i istotnych dla naszego odżywiania produktów, takich jak owoce i warzywa, ale także na wiele rośliny stanowiące pasze wykorzystywane w produkcji mięsa oraz produktów mlecznych. Najbardziej ucierpiałaby produkcja jabłek, pomidorów, truskawek i migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz